Ще видим, рано или късно, колко е важно да постигнем, в човешкото съзнание, радикална революция!!! Кризата е криза на съзнанието!Криза, която вече не може, да приема остарелите норми, остарелите модели, древните традици, фанатичните доктрини..!С оглед на днешния свят, с всичкото страдание, конфликти, унищожителна бруталност, агресия, и т. н. ... Човек не се е променил!Все така брутален, груб, агресивен, присвояващ, състезаващ се!И си е изградил общество по тези правила.Едно общество на задълбочаващи се противоречия, психози, комплекси, предрасъдаци..едно общество, където дистанцията между хората се засилва с всеки изминат ден..едно общество без вяра и упование в Бог!Имайте в предвид, че когато силата на Любовта победи любовта към силата, тогава и само тогава ще бъдем щастливи - истински живи! Вярвам, че голата истина и безусловната Любов ще имат последната дума на края!

четвъртък, 6 януари 2011 г.

Радостта от Живота

  Много хора я търсят, но много малко я намират, защо е така ? Защо толкова усърдно я търсят и чакат, а тя все им убягва ? Животът е един миг, един кратък безкрайно малък момент. Човек винаги се намира в този миг, един миг минава друг настъпва, плавно и неусетно, но човек винаги си остава в един единствен миг, тук и сега. Той не миналото си, не е и бъдещето си, той не е в мига, който ще настъпи утре, нито е в мига, който е бил вчера. Той е в този миг тук и сега. Именно в този миг е скрита радостта от Живота. Разхождаш се и виждаш цъфнала роза, един миг. За момент забравяш за абсолютно всичко, затова къде си тръгнал, за проблемите, които вечно премяташ в главата си, за мислите си. Един единствен миг, очите ти са се спрели върху цъфналия цвят-свят на розата, но в този миг времето е спряло и той е безкрайност. Той е блаженство, защото в този миг ти нямаш проблеми, нямаш тревоги, нямаш очаквания, не мислиш постоянно за утре а си тук и сега. И розата е тук и сега, ти я гледаш и тя те гледа. Ти и се възхищаваш, дивиш се как нещо може да бъде толкова красиво, а тя просто си е тя, розата си е роза, тя е тук и сега, не е в миналото нито в бъдещето. Мига, в който очите ти са се спрели на розата е един малък вълшебен миг, едно малко чудо. То дава смисъл на деня ти, то дава смисъл на безцелната ти разходка. То придава смисъл и на розата, защото красотата трябва да се оцени и осъзнае. Човек винаги съществува в един единствен миг, не в два не в три или повече, винаги в един единствен миг. И той е винаги различен винаги неповторим. РАДВАЙТЕ му се, защото животът ви е един миг, Животът е един миг тук и сега...
            Хората пропускат и подминават радостта от живота, защото пропускат мига, те не го осъзнават, не го възприемат. Така те пропускат целия си живот. Защо ? Защото те чакат, да падне небето, да се продъни земята, да изгасне слънцето, всъщност май и те не знаят какво чакат, толкова дълго са чакали, че вече не помнят причината. Може би чакат щастието или радостта, чакат моментът, в който няма да имат грижи, няма да имат проблеми, няма да имат работа, няма да има нужда да правят нищо просто ще си мързелуват. Хората вечно чакат следващия миг, този който все още не е настъпил. Но докато го чакат той няма и да настъпи и как ще настъпи? Винаги има следващ миг който неусетно заема мястото на предходния и така хората си чакат ли чакат и в един момент се изправят пред Смъртта. Няма следващ миг, няма го блажения мързел, няма го и щастието и радостта. Просто няма следващ миг, хората се опомнят, че вече няма какво да чакат и питат “Ами сега ?”, викат и плачат, и крещят. защото осъзнават, че изобщо не са живели. Целият им път на Земята е бил едно чакане, не е бил Живот...        Забравете за бъдещето, забравете за миналото тях ги няма, те не са при вас, вие не сте в тях. Вие сте тук и сега. Животът ви е ТУК и СЕГА! Живейте, радвайте се на мига, защото той е всичко, което имате и ще имате. “Животът е един миг от Вечността!” Но той си е вашият миг, изживейте го. Когато очите ви се спрат на нещо красиво, на някое красиво цвете. Спрете, спрете ритъма на делника, изхвърлете тревогите и неспокойните блуждаещи мисли, отидете и погледнете цветето отблизо, вдъхнете аромата му. Ще ви отнеме само един миг! Но този миг ще се превърне в безкрайност, защото времето за малко ще спре своя ход и ще ви изчака. Насладете се на мига, защото той е всичко, което имате и ще имате. Животът е само миг от вечността, но той е вашият МИГ, насладете му се, радвайте му се. Бъдете тук и сега, радвайте се на мига, в който сте, защото той ще отмине и друг ще заеме мястото му. Ако не го, осъзнаете, не го преживеете, не му се насладите той ще е отминал напразно. А ако пък се замислите за отминалия миг, ако се замислите защо не сте го изживели пълноценно ще прахосате и мига, в който сте и той ще отмине, и него ще оплаквате после. Къде е щастието ли? Къде е радостта ли?
            Щастието и радостта са тук и сега! В този миг, тук са били винаги и тук ще бъдат, просто вие не сте тук и затова не ги виждате, не ги осъзнавате, не ги преживявате. Вие ги търсите в следващия или в миналия миг, но те не са там, никога не са били и никога няма да бъдат, те винаги са били Тук и Сега. Ако обаче вие не сте тук и сега, ако блуждаете някъде другаде изобщо няма да забележите прекрасната разцъфнала роза на Живота, изобщо няма да я видите. Как ще я видите като не сте при нея! Може ли да видите нещо, което не е при вас ? Вие не сте и нито при щастието, и нито при радостта, нито при живота, затова не сте щастливи, затова не се радвате. Вие искате да се радвате, много искате да се зарадвате и чакате да се зарадвате, чакате този светъл бъден миг, който ще ви направи радостни и щастливи. И ще го чакате, доста дълго ще го чакате! До тогава докато ви омръзне и вместо да чакате се огледате около вас и забележите разцъфналата роза. Тогава ще се усмихнете, тогава ще се зарадвате, тогава ще сте щастливи, защото ще сте при розата и тя ще е при вас, ви ще сте при радостта и щастието и ще сте радостни и щастливи. Радостта от Живота е там където винаги е била и винаги ще бъде, тя винаги е на едно единствено място, в един единствен миг- Тук и Сега!         

Откъс от книгата на Некрос "Философия на Живота"                                                       

Няма коментари:

Публикуване на коментар