Ще видим, рано или късно, колко е важно да постигнем, в човешкото съзнание, радикална революция!!! Кризата е криза на съзнанието!Криза, която вече не може, да приема остарелите норми, остарелите модели, древните традици, фанатичните доктрини..!С оглед на днешния свят, с всичкото страдание, конфликти, унищожителна бруталност, агресия, и т. н. ... Човек не се е променил!Все така брутален, груб, агресивен, присвояващ, състезаващ се!И си е изградил общество по тези правила.Едно общество на задълбочаващи се противоречия, психози, комплекси, предрасъдаци..едно общество, където дистанцията между хората се засилва с всеки изминат ден..едно общество без вяра и упование в Бог!Имайте в предвид, че когато силата на Любовта победи любовта към силата, тогава и само тогава ще бъдем щастливи - истински живи! Вярвам, че голата истина и безусловната Любов ще имат последната дума на края!

понеделник, 10 януари 2011 г.

Да превърнеш виното във вода

 Как да превърнеш виното във вода ? Как да превърнеш тягостната ситуация в безгрижен миг? Как най- долната и отвратителна постъпка да превърнеш в красиво свято тайнство? Има начин! Има начин! Има начин да превърнеш виното във вода чрез свещената Златна алхимия на Живота. Принципът на Тантра, принципът на Алхимията “Това що е горе е и долу, това що е долу е и горе.” В най-долната и омразна постъпка се крие най-святото тайнство, в най голямото падение на съзнанието се крие и най-големия му възход. Всяко красиво нещо може да бъде осквернено, развратено и да бъде превърнато в ужасяваща гротеска, но и всичко грозно може да бъде трансформирано в невиждана красота и радост.
            Да превърнеш виното във вода означава да откриеш красотата във всяко действие, във всяко действие, което те ограничава, във всяко действие което ти наричаш неправилно или грозно-грях и да го преобразиш, да го преобразиш чрез скритата в дълбината му красота, да я извисиш и извадиш наяве и грехът не е вече грях, а свято тайнство, виното не е вече замъгляващ ума опиат, а просто утоляваща жаждата вода. Цялата психоанализа се базира на пирамидата Инстинкти-Его(Личност)-Свръх Его (Свръх личност). Инстинктите постоянно напират да се проявят чрез личността, но са постоянно цензурирани от Свръх егото или морала. Човешкото общество е наложило един стриктен морал и норми на поведение, които изцяло отхвърлят повечето инстинкти. Така личността е супресирана от една страна от напиращите инстинкти, а от друга от Свръх егото. Колкото повече човек подтиска инстинктите си, собствената си природа, толкова по-навътре в подсъзнанието си ги забива, те се натрупват и накрая избиват под формата на драстични психични отклонения и мании, все патологични...
            На Изток знаят, че ако подтискат някои желания и мисли само ще ги направят по-силни, затова проповядват удовлетворяването, осъзнаването им, преживяването им, а не подтискането им. В Психологията се използва друг подход, намиране на такава форма на изява на инстинктите и желанията, която да е приемлива за Свръх егото или за морала както личностен така и обществен. По този начин напрежението върху личността се освобождава...
            Златната алхимия на Живота е обединение на тези два принципа, изживяване на желанията, но чрез трансформиране в приемлива и красива форма извисяваща, а не подтискаща Духа. Ако изпитваш нужда да пушиш пуши, но го прави както трябва, пуши истински в пълно съзнание. Запали си цигара, но мисли единствено за нея, за нищо друго, превърни пушенето от автоматизиран вреден навик в медитация, в медитация освобождаваща Духа. Щом ти се пуши - пуши, запали си цигара вдъхни дима и в пълно и максимално будно съзнание. Осъзнай всяко едно движение на устните, на гръдния кош, осъзнай как дима навлиза в тях и ги изпълва. Как никотина се просмуква през лигавицата на устната кухина и навлиза в кръвта, осъзнай как той ти въздейства и те отпуска. Осъзнай напълно процеса на пушене, защо си започнал да пушиш, какви са били причините, какви са причините да пушиш сега и до какво ще доведе това.
            Осъзнавай без никакво осъждане, не се  осъждай, не осъждай никого, просто пуши и се наслаждавай максимално на това действие. Няма значение, че цигарите бавно те убиват, според българската статистика по-вероятно  да те блъсне кола на улицата от колкото да умреш от рак на белия дроб, но и така да е. Нека цигарите те убиват, но нека си е заслужавало! Изпуши цигарата докрай с максимално будно съзнание и наслада, осъзнавайки всеки един аспект на това действие, то вече не е навик то е медитация. Когато съзнаеш напълно защо пушиш и как ти въздействат цигарите, ще осъзнаеш всъщност, защо са ти били необходими, ще осъзнаеш урока, с който те са се появили в живота ти, ще научиш урока им и те вече няма да са ти необходими. Пушенето за теб вече няма да е навик, а медитация, но ще осъзнаеш, че няма нужда да пушиш, за да медитираш, усещането да медитираш без цигари ще е дори много по-приятно, удоволствието и насладата ще е много по-голяма, от колкото с тях. Ти вече ще си разбрал това, ще си го осъзнал и цигарите няма повече да са ти необходими. Единственият истински грях е да не осъзнаваш, да вършиш нещо автоматично, по навик. Когато осъзнаеш напълно едно действие, когато го изживееш в пълно съзнание ти разбираш и долавяш вътрешната му красота, неговата скрита духовност - извисяване, разгръщане на съзнанието. Така виното се е превърнало във вода, пушенето вече го няма, то просто не е вече необходимо. Всеки един ваш “вреден” навик, който присъства в живота ви си има своята причина и смисъл, осмислете го, изживейте го в пълно и максимално будно съзнание, насладете му се максимално, изживейте го докрай и той ще изчезне, защото ще сте научили това заради, което той е дошъл в живота ви!
            Изживейте желанията си, не ги подтискайте, подтискайки ги вие само им придавате допълнителна сила, а правите себе си по-слаби и по-податливи за тях. Живота е непрекъснато движение, непрекъсната промяна, непрекъсната трансформация на съзнанието, на вашето съзнание. Затова изживявайки един вреден навик, един порок вие трансформирате не него, а себе си. Осъзнавайки вътрешната му красота и духовност вие всъщност преоткривате собствената си красота и духовност, издигате съзнанието си, разгръщате личността си, вие просто сте себе си. Не навикът си отвива от вас, а вие от него, вие просто се издигате над него, той си остава там долу назад в миналото, но вие вече сте различни, вие сте се променили вие сте поели напред и нагоре по пътя на еволюцията, вие сте превърнали виното във вода! Няма човек, който да няма такива желания, няма мъдрец който да не ги е имал, колкото по-мъдър е сега толкова по “грешен” е бил преди, но е осъзнал и изживял докрай всяко едно от “греховните” си желания и сега е освободен от тях, напълно свободен, вече не притежава желания, защото ги е изживял всичките и вече не му е останало какво да желае, затова е мъдър... затова сега просто живее в абсолютна свобода и блаженство. Той е превърнал виното във вода, трансформирал е целия си живот в една непрекъсната безспирна растяща будност, дори и отвъд будността до границите на чистото Битие!

Откъс от книгата на Некрос "Философия на живота"

Няма коментари:

Публикуване на коментар