Ще видим, рано или късно, колко е важно да постигнем, в човешкото съзнание, радикална революция!!! Кризата е криза на съзнанието!Криза, която вече не може, да приема остарелите норми, остарелите модели, древните традици, фанатичните доктрини..!С оглед на днешния свят, с всичкото страдание, конфликти, унищожителна бруталност, агресия, и т. н. ... Човек не се е променил!Все така брутален, груб, агресивен, присвояващ, състезаващ се!И си е изградил общество по тези правила.Едно общество на задълбочаващи се противоречия, психози, комплекси, предрасъдаци..едно общество, където дистанцията между хората се засилва с всеки изминат ден..едно общество без вяра и упование в Бог!Имайте в предвид, че когато силата на Любовта победи любовта към силата, тогава и само тогава ще бъдем щастливи - истински живи! Вярвам, че голата истина и безусловната Любов ще имат последната дума на края!

вторник, 25 януари 2011 г.

Божественият храм

         Има главно три начина, по които човек може да възприема своето тяло. Той може да се отъждествява с него и да му угажда всячески, но тогава той ще бъде роб на собственото си физическо тяло, такъв е материалиста. Вторият начин е да се възприема тялото, като дреха, като неудобна зле скроена дреха, която трябва да се мъкне едва ли не насила от гърба, такъв е аскета. Той се опитва да подчини тялото си със сила като го подтиска и е предварително обречен на неуспех. Аскета никога не ще успее да подтисне и така да подчини инстинктите си и поривите на тялото си... Третият и най-правилен начин за възприемане на тялото е то да се разбира и осъзнава като Божествен храм, в който главният служител сте вие и който е осветен чрез присъствието на собствения ви безсмъртен Дух...           Тялото ви не е дрипа, която сте намъкнали и която може да оставите да се влачи и разкъсва по пътищата на живота. Вашето тяло е Храм, може би вашият храм отдавна не е почистван и може би отдавна сред стените му не е отеквала молитва, но храмът винаги си остава храм. Вие трябва да обръщате внимание на своя храм и да се грижите за него, но разбира се храмът никога не трябва да бъде почитан сам по себе си, той е построен с някаква цел, с някаква идея, тя е важната...
            Отворете прозорците на храма-вашите пет сетива, отворете вратите му, вашето-сърце. Допуснете слънчевата светлината-доверието в Живота да го освети... Ако вашият храм не толкова чист, колкото бихте искали няма страшно, той ще бъде изчистен и спретнат. Широко се говори напоследък за нуждата от вегетарианство, но това не винаги е решение. Не може да натрапите нещо насила във вашия храм, защото това е вещ, която, не може да мине през вратата му-не ви е по сърце и ще трябва да поразкъртите стените, за да внесете насила вегетарианството в организма си. Така вместо да си помогнете само ще си навредите. Не допускайте нищо в храма си, което не може да мине през вратите му-сърцето ви! Ако не може да мине от там то нека остане навън! Храненето е важно, то е основното, на което днешния човек обръща внимание. Ама той хем уж мисли все за яденето пък се храни абсолютно механично и неправилно. Тук изобщо не става въпрос за това какво яде и колко, а КАК. Как се храните ?
            Месото съдържа всички негативни емоции, които животното, от което е одрано е преживяло през краткия си живот. Когато го поглъщате механично без да осъзнавате храненето тези негативни състояние се натрупват във вас. Отлагат се върху кръвоносните ви съдове и ги затлачват, повреждат. Питате какво да правите ? Казвате, че вегетарианството не ви е по сърце, че обичат да си похапвате крехко месце. Добре сам вече казах, че не трябва да се насилвате. Но правете друго, яжте си месо, яжте каквото искате и колкото искате, но възприемайте правилно храната! Какво виждате в салатата, която винаги присъства на трапезата ви ? Купчина нарязани зеленчуци? Нека ви кажа аз какво виждам в нея, аз виждам един поздрав от Земята и от Слънцето, аз виждам един подарък от тези наши духовни Майка и Баща!
            Земята е хранила тези зеленчуци със соковете си, Слънцето ги е хранило с лъчите си, за да може вие да ги имате за храна! Самите зеленчуци са принесени в жертва във вашия Божествен храм, за да може да живеете. Това е правилното отношение към храната, тя е подарък за вас от Земята и Слънцето, животните също не правят изключение и те са хранени от вашите общи Баща и Майка и сега ви се поднасят в жертвен дар... Това е в реда на нещата, растенията да са храна за животните, животните да са храна на други животни и на човека. Няма нищо нередно в това, то е в хармония с природните закони, нередното идва от вашето отношение към този жертвен дар. А как се приема такъв дар? Приема се с любов и благодарност, благодарете на живото същество, което се жертва, за да живеете вие, благодарете и на Слънцето и Земята. Хранете се с любов, изпитвайте любов и благодарност, хранете се с наслада! Да може да се храните с месо ако го правите както ви казвам. то за вас няма да е вредно, болестотворно а дори полезно и лековито. Месото съдържа в себе си много жизнена енергия, повече от тази в растенията, но тя е скрита и по-надълбоко сравнение с растенията, по-фина е, тя е най-ценната му съставка, но и най-трудно се усвоява от организма. Ако се храните механично то вие усвоявате само най-грубата и бедна на енергия част от храната, а другата изхвърляте неусвоена от организма! Ако пък се храните с любов обратно, усвоявате само най-чистата и фина субстанция от храната и от месото, усвоявате само жизнената енергия, без негативни емоции, така само грубия отпадък се изхвърля от организма ви!
            Вашето хранене мога да оприлича само така, взимате един банан обелвате го, изхвърляте сърцевината му и изяждате кората. Не с корите, а със сърцевината на плодовете трябва да се храните. Опитайте, в продължение на един месец се хранете с любов и благодарност, не механично, а изпълнени с любов, когато се храните цялото ви внимание трябва да е насочено върху храната, върху вкуса й, не мислете за други работи, а се наслаждавайте на вкуса й. Нека сърцето ви е преизпълнено с любов и благодарност към тези деца на природата, които са се принесли в жертва във вашия храм, за да живеете вие. Това е Духовно вегетарианство, то е много много  по-ценно от това просто да не ядете месо.
            За да се прочисти тялото ви с нормално пасивно вегетарианство( вие продължавате да се храните механично без никакво осъзнаване на този свещен и толкова важен процес, а само сте се насилили да спрете месото) ще ви трябват около 7 години, за да почувствате някакъв позитивен резултат. А опитайте да се храните един ден с осъзнаване и любов. Само един едничък ден! Веднага ще усетите разликата. Веднага ще усетите прилива на жизненост и здраве. Ще сте по-бодри, по-весели, ще гледате по-леко на живота. Ако обичате месото продължавайте да го употребявате за храна, но се хранете с осъзнаване, с благодарност и любов. Така ще трансцедентирате процеса на хранене и ще пречистите своя Божествен храм-вашето тяло... Няма вече да го задръствате с боклук и отпадъци поради невежество. Който не ми вярва нека опита в продължение на един месец да се храни както описах, ако има проблеми със стомаха и храносмилането те ще отшумят и ще се разрешат, ако има проблеми с теглото и те ще се разрешат. Има един признак, по който може да разберете че сте успели да трансцедентирате процеса на хранене, колкото по трансцедентален и духовен е станал този процес, от толкова по-малко храна ще се нуждаете, за да се заситите. За един здрав човек са достатъчни средно около 100 грама ориз, за да го заситят на едно хранене. Ако той започне да трансцедентира храненето си то скоро той ще се засища не със 100 а с 50 грама ориз, а сетне с 10 грама и дори с 1 грам. При това този режим ни най-малко не ще окаже негативно влияние на здравето му, напротив човека ще се кали и ще е много по-здрав жизнен и бодър. Вашето тяло е Божествен храм. Така трябва да се отнасяте към него,  храненето е едно от основните свещенодействия, които вие извършвате в този храм, вършете го с внимание, осъзнаване, благодарност и любов!


Откъс от книгата на Некрос "Философия на живота"

Няма коментари:

Публикуване на коментар