Ще видим, рано или късно, колко е важно да постигнем, в човешкото съзнание, радикална революция!!! Кризата е криза на съзнанието!Криза, която вече не може, да приема остарелите норми, остарелите модели, древните традици, фанатичните доктрини..!С оглед на днешния свят, с всичкото страдание, конфликти, унищожителна бруталност, агресия, и т. н. ... Човек не се е променил!Все така брутален, груб, агресивен, присвояващ, състезаващ се!И си е изградил общество по тези правила.Едно общество на задълбочаващи се противоречия, психози, комплекси, предрасъдаци..едно общество, където дистанцията между хората се засилва с всеки изминат ден..едно общество без вяра и упование в Бог!Имайте в предвид, че когато силата на Любовта победи любовта към силата, тогава и само тогава ще бъдем щастливи - истински живи! Вярвам, че голата истина и безусловната Любов ще имат последната дума на края!

четвъртък, 6 януари 2011 г.

Какво всъщност е прошката?

 Какво наистина е прошката ? Разбрахме ли този урок? Разбрахме ли какво всъщност означава да прощаваш ? Разбрахме ли какво носи опрощението ? Много ми се иска да повярвам, че сме, но истината е, че това не е така. Остава ми надеждата и вярата, че не е далеч времето, когато ще разберем прошката. “Око за око, зъб за зъб” гласи закона за отмъщението, но да отмъстиш за причиненото ти зло означава да се изравниш с неговото ниво. Да пратиш по дяволите цялата си лична ценностна система по и да се принизиш до нивото на агресора, да пикаеш на принципите си и да заиграеш неговата игра. Някой ви причинява болка или неудобство и вие задължително трябва да си го върнете, но това означава да слезете на неговото ниво. А може и да го подминете в падението си в стил “Око за две, зъб за чене”.
 Щом отмъщението е принизяване, то какво е опрощението? Извисяване ли е ? Да, опрощението е именно извисяване, възнесение! Христос се възнесе приемайки греховете на всички хора, за да получат те опрощение. Той умря в страшни мъки, за да бъдат опростени дори неговите собствени убийци и мъчители! Но заради това той възкръсна, възнесе се над целия материален свят, издигна се над него, показа пътя на човешката еволюция. Какво щеше да стане ако той беше умрял на Кръста за всички хора с изключение на тези, които го приковаха на него? Ами пак щеше да бъде подвиг, даже можеше някой да го запише или възпее в някоя песен и толкова, само толкова. Днес никой нямаше да знае кой е бил Христос или какво е извършил просто, защото историята щеше да приключи със смъртта на му, това щеше да бъде краят. Нямаше да има възкресение или възнесение, нямаше да го има христовия завет, нямаше да ни има и нас днес ! Научете се да прощавате, научете се да прощавате на тези, които ви нараняват. Много често те дори не си дават ясна сметка, че го правят! Те дори не осъзнават, че са ви наранили и вие таите гняв и омраза в сърцата си към тях ! Омразата е най-силната отрова и тя ще разяде сърцето ви отвътре, ще го унищожи, ще унищожи и вас. Ако обаче простите, няма да има омраза в сърцето ви, то ще е чисто и леко. Ще пърха радостно в гърдите ви и ще се радва на всичко живо, на всичко красиво, ще се радва на Живота.
 Ако вие не се радвате на Живота значи на много хора има да прощавате, много чернилка и неприязън сте събрали в сърцето си. То е станало мръсно и тежко, оковано е във вериги. Как тогава да ви е леко и приятно да живеете като сърцето ви така страда ? Как да се радвате на живота като имате буца, камък тежаща няколко тона вместо сърце? Не можете да се радвате, как ще можете ? За да се радва човек трябва да има чисто и леко сърце, което да трепка и подскача в гърдите му, да не е обременено и затлачено от негативизъм. Простете, опростете се, простете първо на себе си, след това на хората, които обичате и най-вече на хората, които не обичате. Опростете най-вече хората, които са се провинили пред вас и камък ще ви падне от сърцето ! Камък ли? Та то е цяла канара ! Ще видите колко леко и приятно ще ви стане. Защо ли ? Защото ще се издигнете над отмъщението, над злобата, над гнева, над омразата. Това е канарата, която смазва сърцето ви, това е канарата заради която едва едва дишате. Когато простите тя ще падне от вас, вие ще се издигнете над нея. Ще дишате леко и свободно, ще сте истински свободни, няма вече да има какво да ви тежи и ограничава, сърцето ви ще е чисто и леко. Вместо с мрак и омраза ще се изпълни с красота светлина и любов. Ще се изпълни с тях, даже ще се препълни и ще започне да прелива, оставете го да прелива, то е чаша. Тази чаша трябва винаги да прелива от красота и любов. Не мога да ви опиша колко невероятно прекрасно и приятно е да се живее с чисто сърце, трябва сами да го изпитате, за да ме разберете. Простете първо на себе си, след това на хората, които обичате и най вече на хората, които не ви обичат, защото чрез прошката вие сте престанали да ги мразите, чрез опрощаването на дълговете и прегрешенията, които имат те към вас ще се извисите над тях. Ще се издигнете над злобата, над гнева, над омразата, над отмъщението. Ще изпитвате единствено безкрайна лекота и свобода, безкрайна красота и любов! А какво всъщност е прошката ? И кой на кого прощава ?                                                                                                      


Откъс от книгата "Философия на Живота" от Некрос 

Няма коментари:

Публикуване на коментар