Ще видим, рано или късно, колко е важно да постигнем, в човешкото съзнание, радикална революция!!! Кризата е криза на съзнанието!Криза, която вече не може, да приема остарелите норми, остарелите модели, древните традици, фанатичните доктрини..!С оглед на днешния свят, с всичкото страдание, конфликти, унищожителна бруталност, агресия, и т. н. ... Човек не се е променил!Все така брутален, груб, агресивен, присвояващ, състезаващ се!И си е изградил общество по тези правила.Едно общество на задълбочаващи се противоречия, психози, комплекси, предрасъдаци..едно общество, където дистанцията между хората се засилва с всеки изминат ден..едно общество без вяра и упование в Бог!Имайте в предвид, че когато силата на Любовта победи любовта към силата, тогава и само тогава ще бъдем щастливи - истински живи! Вярвам, че голата истина и безусловната Любов ще имат последната дума на края!

понеделник, 31 януари 2011 г.

Преди да се родиш като дух трябва да придобиеш своята душа

            Може би те блазни идеята за безсмъртието приятелю, може би копнееш за своето просветление, възнесение, спасение. Но те са далеч още не мисли за тях, те не са ти достъпни, преди да се родиш в своя дух трябва да придобиеш, да извоюваш своята душа. Защото дори нея ти нямаш, приятелю, дори нея не си постигнал.
            Да имаш душа означава да си Ученик, да имаш душа означава да си се завърнал в своя център, да си извоювал своята личност и да си спечелил своето его. Днес приятелю ти нямаш почти нищо от това, реагираш като машина командвана от навици и външни условия. Някои ти вика скачай и ти скачаш без дори да попиташ “Колко нависоко?”. Да приятелю ти дори истинско его не притежаваш!           Преди да падне от дървото плодът първо трябва да узрее. Преди Дух, ти трябва да постигнеш Човека, трябва да се завърнеш в своя център преди да изчезнеш в безкрайността... Безхарактерността, малодушието, конформизма, пасивността - НЕ това не е смирение, НЕ, това не е освобождаване от егото! Това е ексцентризъм, приятелю, болест и лудост по-големи дори от егото. За болните от тази лудост егото е лекарство и трябва да се приеме! Егото е център, да придобиеш душа означава да се завърнеш в този център, да станеш личност-Някой!
            Да извоюваш душата си означава да се опълчиш срещу външните условия на битието. Да поемеш живота и съдбата си в собствените си ръце, да се опълчиш срещу обстоятелствата и въпреки тях да осъществиш желанията си. Приятелю ако не притежаваш душа, характер, личност няма как да се освободиш от тях. Егото е само едно стъпало от стълбата на Еволюцията. Трябва да стъпиш здраво на него с двата крака и известно време да се опираш здраво на него, и след това използвайки го за опора да се оттласнеш и да продължиш нагоре... Да приятелю егото е болест, но ти страдаш от толкова по-лоша болест, че егото за теб е изцеление! Отровата за теб ще е лекарство! Ти си ексцентрик приятелю, съобразяваш се с обществото не със себе си, оправдаваш нагаждачеството си със смирение, но това е лъжа!
            Каквото и да правиш приятелю ти го правиш заради себе си, ако се съобразяваш с някого, то е защото смяташ, че така е по-добре за теб. Ако помогнеш на някого винаги е заради някаква изгода, дори само, за да се почувстваш по-добре, по-милосърден, по-добродетелен. Бог е дори над добродетелта приятелю, той не е добродетелен, любовта е негово естествено сияние, той не я насилва, не я прави, не я предизвиква, тя просто е там, защото и той е там и се излива от него, защото това е най-естественото нещо на света и няма, и не може да има никаква друга причина... Бог за теб е недостъпен преди да се превърнеш в душа, преди да разбереш, че каквото и да правиш ти го правиш само и единствено заради себе си! Зарежи идеите за милосърдие и състрадание може би не си ги разбрал напълно, може би влагаш съвсем погрешен смисъл в тях използваш ги единствено, за да оправдаеш своята пасивност, липсата си на смелост...
            Превърни се в душа, в съвършен егоист! Ако се храниш, то е за да не умреш от глад, ако спазваш нормите и законите на обществото, то е защото смяташ, че не би могъл да живееш извън него. Ако имаш приятели и се държиш добре с тях, то е защото ти е приятно. Но приятелю ти винаги си там и винаги каквото и да правиш го правиш заради себе си и не може да има друга причина! Това е твоята душа приятелю, да тя е его, да това е личността! Говорили са ти много против егото и егоизма приятелю, но са ти говорили егоисти! Учили са те да не мислиш за себе си, а за другите, защото те са тези “другите” и така е по-добре за тях. Ближния те учи да мислиш първо за ближния и после за себе си. Но преди да изчезне, егото трябва да се създаде, да се обуслови, преди да се изкачиш над нивото на егото ти трябва да достигнеш това ниво. Не можеш да се оправдаваш с думите на Иисус за смирението, ти ги изкривяваш и превръщаш в оправдание на своята леност и мързел. Страхуваш се да направиш избор и се оставяш друг да избира вместо теб, оправдаваш се, че света е такъв и ти нямаш избор... Не е вярно, приятелю, ти избираш дори да живееш ли или не, да се съобразяваш с обществото или да станеш бунтовник. Виж, ако ти липсва смелост да си бунтовник това е друго...
            Не, че трябва да си бунтовник, въпреки че така задължително ще станеш съвършен егоист, напълно центриран в себе си, просто не е наистина необходимо, не е задължително, само осъзнай, че каквото и да правиш то го правиш заради себе си и толкова. Така ще навлезеш в своето его-душа, ще станеш истинска личност. Егото не е само негативно, то има и позитивна страна, то е точно колкото негативно толкова и позитивно. Да си лош и да нараняваш другите е его, да си добър и да помагаш пак си е същото его. Грешникът е егоист и мисли само за себе си, светецът е същия егоист и отново мисли само за себе си, единият си доставя удоволствие като наранява, другият пък се радва, когато помага. И грешникът и светецът са в еднаква степен егоисти.. и двамата! - без значение дали го осъзнават или не! Грешникът, престъпникът е асоциален, против обществото, светецът пък е идеалният гражданин най-социалният, но в крайна сметка и двамата са еднакво далече от Целостта...
            Разбира се обществото е за светиите, съвършено нормално е, на тях се крепи самото общество, а то не е против себе си затова е за светиите и против престъпниците. Приятелю ако обществото е важно за теб ще си малко или много добродетелен, за да се вписваш в него, ще поемеш по пътя на светииството. Ако пък си против обществото ще поемеш по пътя на престъпника. Християнството казва, че светиите стоят от дясната страна на Бог, съвършено вярно е, но то е социална религия, обществена, обществено ориентирана, най-социалната, най-обществената религия. Ето защо е и най-разпространена във всички общества. Християнството казва, че светиите стоят от дясната страна на Бог, но кой тогава стои от лявата ? Щом има място от дясно до Бог то трябва да има място и от ляво, а кой стои там? Християнството не казва това, защото е обществено, а отговора е тотално противообществен, там стоят грешниците, престъпниците, да те са също толкова близо до Бог, колкото и светиите. Но ако разбереш това как ще искаш да бъдеш светия ? Толкова по-лесно е да си престъпник, това разбиране ще доведе до драстично намаляване броя на светиите и драстично увеличаване на престъпниците, което би унищожило обществото, би унищожило спокойствието постигано чрез обществото. Ето защо християнството уточнява мястото на светиите от дясно на Бог и си мълчи за грешниците от лявата Му страна.
            Приятелю, ако искаш бъди светия, ако ти харесва бъди престъпник с това нито се отдалечаваш нито се приближаваш до Бог. С този избор само утвърждаваш своята личност, своето его, само създаваш своята душа . Душата ти е необходима приятелю, за да можеш в последствие да я загубиш така няма просто да обикаляш около Бог, ту от ляво ту от дясно, а ще се слееш с Него, ще бъдеш Него. Избирай, имай желания само така можеш да ги разбереш. Избирай на воля това, което искаш и отстоявай своя избор с цялото си сърце и душа. ТОВА означава да имаш Душа. А преди Дух трябва да постигнеш първо нея, духът не може да бъде постигнат по никакъв начин, за него няма техника или метод, но душата трябва да се придобие, тя няма да се появи от самосебе си, характера трябва да бъде създаден, изграден преди да изчезне, егото трябва да възникне преди да падне, преди да се роди на негово място Дух - Бог. Затова избирай приятелю, доброто или злото няма значение просто избирай и следвай своя избор до края – какъвто и да е той! Ако искаш бъди светец, искрен, чист, милостив, благодатен, правиш го заради себе си, така, че прави го както трябва бъди истински светец. Ако пък другата страна те привлича повече, няма проблем, бъди зъл, истински зъл, тотално необятно зъл, няма да се отдалечиш от Бога, ще създадеш истински ад около себе си, ти самият ще трябва да живееш в този ад но няма проблем това е просто част от това да си зъл, щом ти харесва да си зъл значи и ада, които ще създадеш трябва да ти хареса-той си е твой! Няма значение каква душа ще създадеш приятелю, няма значение дали ще е бяла или черна. Белите души са от дясно на Бог, черните са от ляво, но и бялото, и черното са еднакво отдалечени от Него. Все пак ще трябва да създадеш някаква душа така, че създай я такава каквато искаш, такава каквато на теб ти харесва, бяла черна, синя, зелена, жълта, лилава няма значение, създай си такава личност каквато ти харесва, тесногръда или толерантна, обичаща или мразеща, добра или лоша, няма значение! Ако още нямаш душа приятелю ако още нямаш истинска личност то стига си бил пасивен създай я, такава каквато ти харесва, защото Духът, Богът ще се роди на мястото на тази личност, на тази душа каквато и да е била, тя само трябва да създаде пространството, само да осигури условията, тя е почвата, калта от която ще израсне и разцъфне цветето на Божествеността.

Некрос

Няма коментари:

Публикуване на коментар